Pagini

15 octombrie 2013

Invatarea eficienta


“Scoala cea mai buna este aceea in care inveti, inainte de toate, CUM  sa inveti“
Nicolae Iorga

Capacitatea de a invata cat mai repede, de a intelege cat mai bine si mai rapid, dar si de a retine cat mai mult timp ceea ce ai invatat, este una din abilitatile esentiale pentru un viitor stralucit.
ARTA de a dobandi noi cunostinte – de a ti le insusi si de a le “integra” in ansamblul cunostintelor pe care le posezi deja – este mult mai importanta si mai valoroasa decat cunostintele in sine.

Principalele tehnici de invatare transmise de catre specialistul Creartes after school sunt:

Invata pe altcineva 

Expertii din domeniul invatarii rapide au descoperit ca cea mai eficienta modalitate de a absorbi si de a-ti insusi noi cunostinte este aceasta: in timp ce inveti, sa te gandesti cum ai putea “preda” noul material altcuiva. 
Iti imaginezi ca trebuie sa explici – cu cuvintele tale – aceste cunostinte unei alte persoane, care nu stie absolut nimic despre acest subiect.


De aceea, e bine ca, imediat dupa ce afli noi cunostinte, sa le impartasesti celor din jurul tau. Daca nu ai cui sa explici noile informatii, atunci trebuie macar sa iti “predai” tie insuti noul material – adica sa-ti explici tie insuti ce ai aflat, reformuland textul si explicandu-l cu propriile tale cuvinte.

ATENTIE: Este important ca, atunci cand le explici altora – si chiar si tie insuti – noile cunostinte, sa NU folosesti exact cuvintele si formularile din textul initial (cel pe care trebuie sa-l inveti), ci sa reformulezi textul cu cuvintele tale. Trebuie neaparat sa elimini tonul formal si limbajul academic, daca vrei sa inveti cu adevarat. In schimb, trebuie sa folosesti un limbaj obisnuit si un ton conversational, exact asa cum i-ai vorbi unui prieten drag.


Vizualizeaza informatiile 

Stim cu totii ca “o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte”. Cercetatorii din domeniul invatarii rapide ne confirma faptul ca imaginile faciliteaza mult intelegerea unui text si se memoreaza mult mai rapid decat cuvintele singure (imaginile imbunatatesc cu pana la 90 % capacitatea de intelegere si memorare). De aceea, este bine ca sa iti construiesti cat mai multe scheme si diagrame structurate, pe baza noilor cunostinte pe care trebuie sa ti le insusesti – scheme care sa fie cat mai sugestive (sa exprime relatiile, dependentele, incluziunile, etc., dintre notiuni) si sa fie adnotate corect (cuvintele-cheie sa fie incluse in schema, la locurile potrivite), eventual completate cu imagini sugestive.
Un exemplu de schema reprezentativa pentru puterea magica a subconstientului oricarei persoane, este cea din articolul despre “Puterea subconstientului“, care exprima faptul ca subconstientul transforma in realitate gandurile impletite cu emotie si credinta.

Subconstientul transforma gandurile in realitate. Tehnicile si strategiile care ne ajuta sa invatam mai repede, sa intelegem mai bine si sa memoram mai usor si pentru mai mult timp noile cunostinte, sunt tocmai metode de influentare a subconstientului. Mai mult decat atat, cea mai puternica metoda de influentare a subconstientului – AUTOSUGESTIA – este folosita si in cazul invatarii eficiente, deoarece metodele de invatare rapida sunt de fapt forme de autosugestie, prin care ii sugerezi creierului tau exact ceea ce are el nevoie sa stie ca sa inmagazineze materialul de invatat, si anume faptul ca acest material este foarte important.

Pune-ti intrebari

Trebuie sa stii ca creierul tau invata si retine cunostinte numai atunci cand lucreaza la ele. Acest lucru a fost descoperit si folosit inca din Antichitate, de catre invatatii din Grecia Antica, care utilizau, pentru a-i invata pe copii, metoda lui Socrate – metoda ce consta in faptul ca profesorul nu facea altceva decat sa puna intrebari, concentrand atentia elevilor si determinandu-i sa gaseasca raspunsuri. In cazul invatarii prin intrebari, elevii nu mai sunt pasivi (nu doar asculta, plictisiti si pe jumatate adormiti, ce le povesteste profesorul), ci sunt implicati activ in desfasurarea lectiei – datorita faptului ca trebuie sa raspunda la intrebari, elevii sunt permanent foarte atenti la lectie. In plus, prin intrebarile bine alese, elevii isi integreaza in mod eficient noile cunostinte in structura de informatii deja dobandite.

Pune-ti permanent intrebari !

De aceea, invatarea dirijata de intrebari este una dintre cele mai puternice si mai eficiente metode de invatare cunoscute vreodata. Se recomanda sa folosesti aceasta metoda in studiul tau, fiind propriul tau profesor – adica fiind atat profesor (iti pui intrebari), cat si elev (raspunzi la ele).

Se recomanda sa nu incepi niciodata citirea amanuntita a unui text, fara a avea in gand o serie de intrebari la care doresti sa obtii raspunsuri. Asta pentru ca intrebarile iti sugereaza scopul materialului si te mentin atent – devii in acest fel un cercetator activ, in loc de un pasiv rasfoitor de carti. Intrebarile trebuie sa ti le formulezi inca din timpul rasfoirii preliminare a cartii. Titlurile si subtitlurile paragrafelor sugereaza mereu intrebari. Se recomanda sa-ti formulezi intrebari mai ales cand te uiti la primul si la ultimul paragraf.

E bine sa-ti formezi deprinderea de citire interogativa. Adica, trebuie sa te intrebi mereu, in timp ce citesti:
 “Care este ideea principala din acest capitol/paragraf/alineat?”
 “Am mai intalnit cumva aceste notiuni? Ce stiu deja despre ele?”
“Unde sunt faptele care sa sprijine aceste afirmatii?”
 “Pot oare sa ma insel in privinta a ceea ce credeam ca stiu despre aceasta problema?”
“Ce inseamna asta?”

Pentru dezvoltarea acestor principii te asteptam cu drag in cadrul centrului nostru after school.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu