Pagini

14 octombrie 2013

Organizarea timpului liber la copii

Folosirea timpului in mod cât mai eficient este o lecţie care poate dura toată viaţa, de aceea este bine să începi cât mai devreme.

Fiecare copil şi-ar dori ca ziua să aibă 48 ore, pentru a se putea juca mai mult timp. Iar asta sesizam si noi, in comportamentul lor zilnic, la after school.

Pentru a-l ajuta pe copil să îşi dea seama care sunt activităţile care îi consumă cel mai mult timp, propune-i să realizeze un jurnal al fiecărei zile.

Desenaţi împreună un tabel cu următoarele coloane: ora, denumirea activităţii, momentul de început, momentul de încheiere, locul unde a avut loc activitatea, tipul activităţii (plănuită, spontană, urgentă etc.), alte activităţi realizate simultan.

Timp de o săptămână, propune-i să completeze cu atenţie acest jurnal, dedicând câte un tabel pentru fiecare zi. Apoi îşi va putea da seama cât timp petrece realizând fiecare activitate. „Ce mi-ar plăcea să fac dacă aş avea mai mult timp” Mai ales în timpul vacanţei, este util să îl ajuţi pe copil să descopere ce îşi doreşte să facă, ce ar fi vrut să facă până acum, dar nu a avut timp.

Iată cum. Cere-i să facă o listă cu toate lucrurile pe care şi-ar dori să le facă, dacă ar avea “tot timpul din lume”. Următorul pas este să aleagă activitatea pe care şi-ar dori cel mai mult să o realizeze. Discutaţi împreună următoarele întrebări: Cât timp pe zi i-ar lua respectiva activitate? Se poate realiza în mai multe zile sau într-una singură?


Căutaţi împreună modalităţile prin care poate câştiga mai mult timp liber, pe care să il dedice activităţii dorite: dacă ar încerca să facă temele mai repede, evitând întreruperile, dacă s-ar juca mai puţin timp sau s-ar trezi mai devreme în weekend, ar putea găsi mai mult timp disponibil? Şi, pentru a-i fi mai simplu să atingă acest obiectiv, îl poţi învăţa să facă un plan de acţiune. Realizează un tabel cu următoarele coloane: paşi necesari, durata fiecărui pas, termen limită, status.

Cere-i copilului să scrie pe o foaie de hârtie toate etapele pe care trebuie sa le traverseze pentru a realiza ce şi-a propus sau toate lucrurile de care are nevoie pentru acest lucru.

Completează tabelul împreună cu el, în ordinea cronologică a etapelor. Pe măsură ce etapele sunt realizate, încurajează-l să completeze coloana statusului – îi va da un sentiment de mulţumire, pentru că poate vedea progresul făcut. Dacă observă la tine capacitatea de a găsi solutii şi de a privi mai relaxat dificultaţile de zi cu zi, va tinde sa preia şi el acest comportament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu