Pagini

4 noiembrie 2013

Istoria Dansului

Dansul este un mod artistic de exprimare a unui mesaj printr-o succesiune de mișcări ritmice, variate și expresive ale corpului, executate în ritmul muzicii.

Pentru copiii din after school si nu numai, dansul este cea mai frumoasa si mai placuta forma de a-si consuma constructiv energia. Miscarea in sine este un element esential si absolut necesar unei dezvoltari armonioase a copiilor nostri. Dansul poate fi si o forma de terapie, de cunoastere, de experimentare si ajuta copiii sa se coordoneze fizic foarte bine, sa-si constientizeze gesturile, gandurile, emotiile si sa-si gestioneze astfel din ce in ce mai bine si mai cumpatat dorinta fireasca de autonomie.

Oamenii au dansat de mii de ani - figuri de dansatori apar in picturile rupestre din Europa si Africa, datand din timpuri preistorice. In Grecia antica, dansul facea parte dintre disciplinele fundamentale ale educatiei, considerat eficient pentru mentinerea si intarirea sentimentelor de solidaritate sociala. 

Dansurile de societate, unde sunt respectate seturi de pasi, au aparut cu multe secole in urma. Multe erau adaptari are dansurilor populare ale oamenilor obisnuiti. In secolul al XV-lea existau deja profesori de dans care predau ultimele dansuri aparute. 

Baletul isi are originea in curtile regale ale Italiei anilor 1400, insa s-a dezvoltat si in Franta. Regele Louis al XIV-lea a fost un dansator entuziast si a deschis prima academie de dans la Paris, in 1661. Pana atunci majoritatea dansatorilor erau amatori, apoi au aparut si profesionisti. 

Pe masura ce a trecut timpul, tendintele dansului de societate s-au schimbat odata cu muzica. Renasterea a adancit acest proces. Pasii simpli din dansurile vechi s-au dezvoltat, au combinat gesturile si miscarile, s-au individualizat. Au aparut forme noi si s-au creat succesiuni tipice, in care un dans lent, binar, era urmat de altul rapid, ternar. In felul acesta, a luat nastere suita, care consta in patru parti fixe: allemanda, couranta, sarabanda si giga. In vremea lui Johann Sebastian Bach, suita se executa independent si a jucat un rol important in dezvoltarea muzicii instrumentale. 

Pe langa cele patru dansuri de baza, au inceput sa fie incluse si altele – boureé, gavota, musette, polacca, menuetul (foarte important, devenind parte constitutiva a simfoniei), ciacona, passacaglia (variatiuni pe o tema ostinato, cu rol determinant in unele forme muzicale).

Spre sfarsitul sec. 18, din Viena s-a raspandit valsul, un dans derivat din Ländler. In aceeasi perioada, au inceput sa se impuna si dansuri ale altor popoare, ca mazurca, polca, boleroul, jota, fandango, ceardasul s.a. care au patruns in toate mediile sociale, avand rol de seama in constituirea si afirmarea scolilor nationale.

La hotarul dintre sec. 19 si 20, s-au raspandit dansuri de origine americana, precum tango, samba, habanera, charlestonul, foxtrotul etc., care poarta amprenta muzicii de jazz, influentand creatia unor compozitori moderni.

Echipa Creartes Land after school propune copiilor o abordare a lectiilor de dans putin diferita, sub forma unor module tematice interdependente, ce pornesc de la elementele de balet clasic, mergand pana la stiluri diferite de dans modern si chiar de dans popular romanesc sau specific altor popoare.

Dansul ajuta copiii sa creasca frumos, sa aiba un bun tonus fizic si psihic si le ofera sansa de a avea o prezenta eleganta in orice situatie de viata.

Va vom prezenta in curand si marii artisti dansatori ai lumii si ai tarii noastre. 
”Dansul este un poem în care fiecare mişcare este un cuvânt.” - Mata Hari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu