Pagini

16 ianuarie 2014

Floarea rosie

Intr-o zi un baietel s-a dus la scoala. Baietelul era mic, iar scoala era mare. Intr-o dimineata cand baietelul se afla in clasa, profesoara le-a spus copiilor: “Astazi o sa facem un desen". “Grozav", a spus baietelul, caci ii placea foarte mult sa deseneze. Stia sa deseneze o multime de lucruri: lei si tigri, pui si vaci, trenulete si vapoare. Si si-a scos cutiuta cu creioane colorate si a inceput sa deseneze...

Dar profesoara a zis “Asteptati!", “Nu incepeti inca!". Si a asteptat pana cand i s-a parut ca toti copiii sunt pregatiti. 

“Acum o sa desenam o floare", a zis profesoara. “Grozav" s-a gandit baietelul, caci ii placea sa deseneze flori. Si a inceput sa deseneze flori frumoase, si le-a colorat in roz, portocaliu, albastru.

Dar profesoara le-a zis copiilor: “Asteptati, va voi arata eu cum sa colorati". Si a desenat o floare rosie cu o tulpina verde. “Acum puteti incepe!", a zis profesoara.

Baietelul a privit floarea profesoarei, apoi s-a uitat la floarea sa. A lui era mai frumoasa decat a profesoarei; dar n-a spus nimic. A intors doar pagina si a desenat o floare ca cea a profesoarei... Era rosie, cu o tulpina verde.

Intr-o alta zi, cand baietelul intrase in clasa prin usa din curte profesoara le-a spus copiilor: "Astazi o sa facem ceva din argila". "Grozav", a spus baietelul, caci ii placea sa lucreze cu argila. Stia sa faca tot felul de lucruri din argila: Serpi si oameni de zapada, elefanti si camioane. Dar a asteptat pana ce toti copiii au fost gata.

"Acum o sa facem o farfurie", a zis profesoara. "Grozav", s-a gandit baietelul caci ii placea sa faca farfurii de toate formele si marimile. Si a inceput sa faca farfurii de toate formele si marimile. Dar profesoara le-a spus copiilor: "Asteptati, va arat eu cum se face!". Si le-a aratat cum sa faca o farfurie adanca. "Asa! Acum puteti incepe!", a zis profesoara.

Baietelul s-a uitat la farfuria profesoarei si apoi la ale sale. Ii placeau mai mult farfuriile lui, decat farfuria adanca a profesoarei. Dar n-a spus nici un cuvant. Si-a transformat farfuriile lui intr-o bila mare de argila din care a facut o farfurie adanca si mare ca cea facuta de profesoara. Si foarte curand baietelul a invatat sa astepte si sa priveasca si sa faca lucruri ca cele facute de profesoara, si foarte curand n-a mai facut nimic de unul singur.

Si s-a intamplat intr-o zi ca baietelul si familia lui s-au mutat intr-o alta casa, intr-un alt oras.

Si baietelul a trebuit sa mearga la scoala. Trebuia sa urce niste trepte inalte si sa mearga de-a lungul unui coridor lung pana ajungea in clasa lui.

In prima zi de scoala profesoara le-a zis copiilor: "Astazi o sa facem un desen!"."Grozav", a zis baietelul, si a asteptat sa-i spuna profesoara ce sa faca... Dar ea n-a zis nimic. S-a plimbat prin clasa. Cand a ajuns langa baietel i-a spus:

"Tu nu vrei sa desenezi?".
"Ba da!", a zis baietelul.
"Ce desen facem?".
"Nu stiu pana nu-l faci" a zis profesoara.
"Cum sa-l fac?" zise baietelul
"Cum iti place tie!" raspunse ea
"Sa-l colorez cum vreau eu?" a mai intrebat baietelul
"Cum vrei tu!", a fost raspunsul ei.
"Daca toti ati face acelasi desen , si l-ati colora la fel cum sa stiu eu cine l-a facut?"
"Nu stiu!" zise baietelul

Si a inceput sa deseneze o floare rosie cu o tulpina verde...

Morala
Creativitatea umana este un dar nepretuit. 

Einstein spunea ca " Mintea intuitiva este un dar sacru iar mintea rationala este servitorul ei de incredere. Am creat o societate care onoreaza servitorul si a uitat darul. "

Cine spune ca floarea trebuie sa aiba petale rosii si frunze verzi? Puterea de a fi creativi este ceea ce ne defineste ca oameni, iar atunci cand vom fi inlantuiti in proceduri de lucru... nu ne vom diferentia prea mult de masinile construite.




Pentru mai multe postari grozave va mai asteptam aici, pe blogul Creartes after school.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu