Pagini

30 mai 2014

Parcurile şi rezervaţiile naturale din România

Centrul educaţional Creartes Land şi toţi copiii înscrişi la after school în fiecare vineri sarbatoresc ştiinta. La clubul de ştiinte calatorim prin lume, facem experimente si descoperim locuri unice din tara si de peste hotare. 

 Parcurile nationale si rezervatiile
sunt locuri unice, de pământ sau de apa dintr-o tarastabilite de catre guvern pentru a proteja ecosistemul, specii de plante si animale, cascade inlant, formatiuni geologice sau locuri istorice si arheologice. Parcurile nationale si rezervatiilese bazeaza pe biodiversitate tocmai pentru a proteja toate resursele naturale.

 Parcurile nationale
Reprezintă spaţii natural repreyentative, cu diverse peisaje geografice, obiecte şi complexe natural, specii floristice şi faunistice autohtone, destinate utilizarii in scop stiintific, recreativ, economic, cultural, instructiv-educativ, etc. In generalaceste locuri protejate sunt in afara zonei de vanatoare, extragerii de gaze naturale, minerituluisi a altor activitati de exploatare a resurselor.


 Rezervatiile naturale
sunt acele arii naturale protejate al caror scop este protectia siconservarea unor habitate si specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier,hidrologic, geologic, speologic, paleontologic, pedologicÎn România primele arii protejate au fost constituite încă de la începutul secolului(1925 – 1935), din dorinţa de a ocroti multe specii de floră şi faună rare sau pe cale dedispariţie. Există o puternică concentrare a ariilor protejate în spaţiul montan şi colinar, fiindcu mult mai mică în perimetrul câmpiilor şi luncilor. Cele mai cunoscute parcuri naţionale care au intrat de mult în circuitul turistic (Retezat, Rodna, Ceahlău, Munţii Apuseni, Bucegi, Domogled – Valea Cernei, Delta Dunării), nu au o dotare corespunzătoare în afară de cea din Munţii Retezat, Bucegi, Rodna.Marea varietate a cadrului natural, bogăţia florei şi faunei cu multe elemente sudice alcăror areal îşi găseşte limita nordică în judeţul Caraş – Severin au creat posibilitatea ca întinse teritorii să primească statutul de monument al naturii, rezervaţie naturală sau parc naţional.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu