Pagini

22 ianuarie 2015

Motivaţie spre succes

Majoritatea parintilor asteapta cele mai bune performante scolare de la copiii lor.

Motivatia de a invata a copilului poate fi de natura interna (copilului ii place sa stie si sa aiba succes, este absorbit de studiu si nu se mai satura sa descopere alte informatii din alte surse, are incredere in fortele proprii, o buna imagine despre sine si n-ar vrea sa se numere printre cei mediocri sau slabi la invatatura) sau externa (vrea sa atinga un obiectiv important pentru el – o promovare, un premiu, castigarea unui concurs, vrea sa fie la fel cu altii – mai ales cu prietenii lui, vizeaza obtinerea unei recompense promise – o excursie, o bicicleta etc).
Rămânem de foarte multe ori uimiți de forța pe care o au unii oameni în a urmări și a-și atinge țintele propuse ce par imposibil de atins. Alteori, vedem în jurul nostru oameni ce depun eforturi extraordinare pentru a face lucruri pe care noi înșine le realizăm foarte ușor. În alte cazuri, chiar noi suntem surprinși de faptul că nu putem realiza acțiuni pe care altă dată le finalizam cu multă ușurință.

Nu toate acțiunile noastre se finalizează cu reușite. Unele au ca final eșecul care fie ne mobilizează să căutam soluții salvatoare, fie ne determină să renunțăm la orice fel de tentativă de căutare. De cele mai multe ori succesul ne poate motiva să mergem mai departe pe drumul ales, alteori, o paradoxală teamă de succes ne diminuează puterea de a ne urmări obiectivele.

Ce e de facut pentru a ne motiva copilul sa invete mai bine? 
-Constientizati valorile scolii 
- Stimulati curiozitatea copilului
- Apreciati eforturile si micile succese personale, evidentiati progresele.
- Oferiti suport sa-si organizeze studiul.
- incurajati-l si sustineti-l cand se afla in impas
- Oferti-i ajutor cand il solicita.
- Evitati criticile ofensatoare si comparatiile nefavorabile lui.
- Evitati replici de genul iar n-ai fost atent, m-as fi mirat eu sa fii!/prostule, de nimic nu esti in stare
-Evitati sa puneti presiune asupra lui

Fiecare copil are propriul ritm si, de aceea, este bine ca parintii sa il evalueze corect, inainte de a decide ca acesta are nevoie de o crestere a motivatiei.

Pentru mai multe informatii despre motivarea copiilor dumneavoastra va asteptam in cadrul Creartes after school.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu