Pagini

30 mai 2014

Parcurile şi rezervaţiile naturale din România

Centrul educaţional Creartes Land şi toţi copiii înscrişi la after school în fiecare vineri sarbatoresc ştiinta. La clubul de ştiinte calatorim prin lume, facem experimente si descoperim locuri unice din tara si de peste hotare. 

 Parcurile nationale si rezervatiile
sunt locuri unice, de pământ sau de apa dintr-o tarastabilite de catre guvern pentru a proteja ecosistemul, specii de plante si animale, cascade inlant, formatiuni geologice sau locuri istorice si arheologice. Parcurile nationale si rezervatiilese bazeaza pe biodiversitate tocmai pentru a proteja toate resursele naturale.

 Parcurile nationale
Reprezintă spaţii natural repreyentative, cu diverse peisaje geografice, obiecte şi complexe natural, specii floristice şi faunistice autohtone, destinate utilizarii in scop stiintific, recreativ, economic, cultural, instructiv-educativ, etc. In generalaceste locuri protejate sunt in afara zonei de vanatoare, extragerii de gaze naturale, minerituluisi a altor activitati de exploatare a resurselor.


 Rezervatiile naturale
sunt acele arii naturale protejate al caror scop este protectia siconservarea unor habitate si specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier,hidrologic, geologic, speologic, paleontologic, pedologicÎn România primele arii protejate au fost constituite încă de la începutul secolului(1925 – 1935), din dorinţa de a ocroti multe specii de floră şi faună rare sau pe cale dedispariţie. Există o puternică concentrare a ariilor protejate în spaţiul montan şi colinar, fiindcu mult mai mică în perimetrul câmpiilor şi luncilor. Cele mai cunoscute parcuri naţionale care au intrat de mult în circuitul turistic (Retezat, Rodna, Ceahlău, Munţii Apuseni, Bucegi, Domogled – Valea Cernei, Delta Dunării), nu au o dotare corespunzătoare în afară de cea din Munţii Retezat, Bucegi, Rodna.Marea varietate a cadrului natural, bogăţia florei şi faunei cu multe elemente sudice alcăror areal îşi găseşte limita nordică în judeţul Caraş – Severin au creat posibilitatea ca întinse teritorii să primească statutul de monument al naturii, rezervaţie naturală sau parc naţional.


29 mai 2014

Ziua internaţională a copilului

Copiii inscrişi la after school aşteptă cu nerăbdare ziua internaţională a copilului şi se întreabă care este istoria acestei sărbători.

Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (engleză Universal Children's Day).

În România Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005.


28 mai 2014

Sfaturi de vacanţă pentru copii

Copiii aşteaptă deseori vacanţa de vară gândindu-se că vor avea foarte mult timp să se joace, dar mai ales să privească desene animate la televizor. Ar fi bine ca şi în vacanţă copiii să aibă un program constructiv, bine definit şi organizat, astfel încât să fie obişnuiţi încă de mici să aibă activitate şi să-şi utilizeze o zi frumoasă de vară învăţând ceva util. În vacanţa de vară, copiii pot să se distreze, să se odihnească, să călătorească, să facă sport, să citească.

Acuma, dacă nu reuşim să trimitem copiii în vacanţă la bunici, la ţară, mai există soluţii pentru ca micuţii să nu îşi petreacă vacanţa de vară pe asfalt, la bloc. Cum grădiniţele de stat şi teatrele pentru copii se închid pe timpul verii, mai există soluţii, cum ar fi: să înscriem copiii la cluburi de vacanţă constituite de grădiniţele private sau în tabere, să îi ducem la cursuri de înot, tenis, badminton, să le dăm teme de vacanţă. Dacă copiii noştri stau la bunici, la oraş, atunci putem concepe aceste teme de vacanţă astfel încât să existe o îmbinare între activităţi educative şi perioade de relaxare. 

De exemplu, în fiecare zi copilul va avea câte o activitate diferită; într-o zi poate să picteze, în altă zi să citească o poveste sau să scrie o compunere. Abilităţile practice - modelaj din plastilină, decupaj, pictură - constituie un bun exemplu de petrecere a timpului liber în zilele călduroase de vară, mai ales că acum se găsesc în magazine caiete speciale cu astfel de activităţi.

O altă idee ar fi sfârşitul de săptămână, când se poate merge la pescuit, în parc cu bicicleta sau cu rolele, se pot vizita muzee, se poate organiza sâmbătă dimineaţa un mic picnic în parc sau se poate da o fugă la munte. Nu trebuie să lăsăm copiii nesupravegheaţi, ei gândindu-se că este vacanţă şi că pot face ceea ce doresc. Într-adevăr, copiii învaţă foarte mult prin joc, de aceea activităţile pe care noi le vom da vor fi distractive, dar şi folositoare.

Noi va asteptam cu drag in cadrul cursurilor Summer School. Mai multe detalii pe site-ul nostru.



27 mai 2014

Ce sunt creaţiile grafice?

In fiecare marti in cadrul centrului educational Creartes Land se tine clubul de art design. Copiii deseori se intreba care sunt definitiile acestui domeniu atat de popular in contemporanietate motiv pentru care le vom raspunde prin textul de mai jos:

,,De la pictogramele antice si pana la logou-rile moderne, formele geometrice stau la baza design-ului.
Design-ul grafic este o activitate interdisciplinara, o activitate de rezolvare a problemelor care combina sensibilitatea vizuala cu îndemânarea si cunostintele in domeniul comunicatiilor, tehnologiei si al afacerilor. Practicieni de design grafic se specializeaza în structurarea si organizarea de informatii vizuale avand ca rezultat o buna comunicare si orientare.

O buna intelegere a produsului sau serviciului unui client, obiectivele sale, precum si intelegerea concurentei dar si a publicului, toate acestea sunt traduse într-o solutie vizuala creata din manipularea, combinarea si utilizarea de forme, culoare, imagini si spatiu”.



26 mai 2014

Compoziţia

,,Intr-o compozitie, imaginile din natura, formele si culorile nu copiaza realitatea ci o transforma”.

Compozitia in general, semnifica organizarea unor elemente intr-un ansamblu unitar. In toate domeniile creatiei este folosita organizarea compozitionala-are la baza elemente de limbaj si mijloace de expresie specifice (literatura, muzica, teatru, film,coregrafie, arte plastice).

Clasificarea compozitiei specifice artelor plastice se face in functie de destinatia acesteia, de principiile care stau la baza organizarii, precum si a tehnicilor si materialelor de lucru utilizate. Din aceste considerente, compozitia poate fi de doua feluri: plastica si decorativa

Raportarea la realitate, alaturi de caracterul elementelor compozitionale si de mesajul mijloacelor de expresie continute, determina departajarea compozitiilor in alte doua categorii. Din acest punct de vedere, compozitia poate fi: figurativa si nonfigurativa.

La alcatuirea compozitiei plastice se tine seama de principiile compozitionalecare sunt:

-paginatia ( dispunerea elementelor in spatiu plastic )
-structura (shema de ansamblu , prin care elementele sunt distributive );
-proportia (armonia stabilita intre elemente );
-contrastul (opozitia dintre elemente: mare-mic, cald-rece, inchis-deschis);
-ritmul (repetarea voita a unui element) s.a

Pentru mai multe informatii va asteptam la after school :)

9 mai 2014

Evoluţia animalelor pe Terra

La clubul de Ştiinte care se ţine în fiecare vineri între orele 17:00-18:00 copiii de la Creartes Land after school, după lungi călătorii în capitalele europene s-au echipat pentru o expediţie în lumea animalelor. 

În decursul erelor geologice, a trăit alte vieţuitoare decât cele pe care le vedem astăzi, care sunt urmaşi ai acestor animale străvechi. Evoluţia animalelor în acest imens timp geologic a fost puternic influenţată de procesele geologice ce au avut loc în scoarţa Pământului. Datorită acestora, înfăţişarea uscatului, ca şi a mărilor şi oceanelor, n-a fost din totdeauna aşa cum se prezintă astăzi. Odată cu evoluţia scoarţei Pământului, s-a produs şi evoluţia vieţuitoarelor, de la forme inferioare, la forme din ce în ce mai evoluate, până la om.
Felul în care au evoluat animalele poate descifrat în straturile de diferite vârste ale scoarţei terestre, datorită fosilelor pe care acestea le conţin.

Multe vieţuitoare care au populat Pământul au lăsat numeroase resturi şi urme în straturile scoarţei terestre, ce s-au păstrat până în zilele noastre, numite fosile. Denumirea acesta provine din latinescul fossa = groapă, deoarece era descoperite în urma săpăturilor. În general de la animalele străvechi s-au păstrat părţile tari: cochilii, schelete, oase, etc. Rareori, în anumite condiţii de conservare, s-au păstrat şi animale întregi. Astfel, în gheţurile Siberiei s-a păstrat de mai bine de 20.000 de ani mamutul - un elefant păros - aşa cum era el, cu blană, piele şi muşchi. În ozocherită (ceară de pământ) s-a conservat un rinocer intact, iar în chihlimbar - răşina unui pin fosil - s-au păstrat numeroase insecte străvechi.

Fosilele au în geologie aceeaşi importanţă pe care o au documentele în istorie sau inscripţiile în arheologie. Astfel, straturile scoarţei terestre alcătuiesc paginile imensului hrisov al istoriei naturale a Pământului.

Importanţa fosilelor pentru descifrarea îndelungatei istorii a Pământului este covârşitoare. Cu ajutorul lor putem cunoaşte vieţuitoarele care au trăit pe Pământ, în timpurile străvechi, ce forme şi dimensiuni aveau, etc.
Studiul fosilelor a dovedit că fiinţele care populau odinioară pământul se deosebeau de cele actuale şi deosebirea este cu atât mai mare cu cât sunt mai vechi.


Cu cât sunt mai vechi, cu atât au o organizare şi o structură mai simplă, fiind mult diferenţiate de urmaşii lor de astăzi şi, cu cât ne apropiem de timpurile noastre, cu atât aceste caractere vechi dispar şi sunt înlocuite cu altele noi care le apropie din ce în ce mai mult de animale actuale. Astfel, fosilele dovedesc succesiunea neîntreruptă a vieţuitoarelor şi evoluţia lor de-a lungul erelor geologice. Ele mai dovedesc că vieţuitoarele de astăzi sunt o continuare firească a străvechilor forme care s-au succedat pe planeta noastră de-a lungul milioanelor de ani.

Fosilele fiind contemporane cu straturile în care se găsesc, ne pot da informaţii şi despre condiţiile de viaţă care au existat în acea vreme, deoarece animalele având plasticitate adaptativă, au recepţionat toate transformările geologice şi climatologice. Fosilele e mai pot sluji şi la stabilirea conturului continentelor şi mărilor vechi, ajutând la elaborarea hărţilor paleogeografice.

Cu ajutorul unor fosile se poate determina vârsta relativă a straturilor, deoarece pentru fiecare vreme au corespuns anumite fiinţe, cu durată de viaţă limitată, care au devenit fosile caracteristice, adică fosile care se găsesc numai în grosimea unui singur strat, dar pe toată întinderea lui, indiferent de variaţiile petrografice şi de locul unde apar pe Glob. Astfel, se pot identifica straturile de aceeaşi vârstă, aflate la mari depărtări unele de altele.

Deci cu ajutorul fosilelor putem reconstitui întreaga istorie a scoarţei Pământului. Astfel, timpul geologic ( imensul timp care s-a scurs de când Pământul a devenit planetă şi până în zilele noastre ) a fost împărţit diviziuni geocronologice. Diviziunile de prim ordin (cele mai mari ) au fost numite ere; erele au fost împărţite înperioade, acestea în diviziuni mai mici numite epoci, iar epocile, la rândul lor, în vârste.

6 mai 2014

Theodor Aman

La clubul de pictura in after school copiii au aflat lucruri noi despre curentul impresionist in mediul francez si despre influenta acestuia in spatial romanesc. Pictorul roman care a creat opera remarcabile in stil academist si care a fost atras de lucrarile grupului de la Brabizon este Theodor Aman- intemeietorul primei scoli de arte la Bucuresti. 

Theodor Aman (20 martie 1831, Câmpulung-Muscel — 19 august 1891, Bucureşti), pictor şi grafician, pedagog, academician român, întemeietor al primelor şcoli româneşti de arte frumoase de la Iaşi şi Bucureşti. Studiază la Bucureşti, apoi la Paris. Profesor şi întemeietor al Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti. Se dedică picturii influenţat de maeştrii Renaşterii italiene. Revenit pe meleagurile natale s-a inspirat din viaţa muscelenilor lăsând mai multe pânze cu peisaje din Câmpulung şi împrejurimi. Numele său a rămas în istoria artei româneşti nu doar prin valoarea operelor semnate, ci şi prin contribuţia avută la întemeierea primelor şcoli de Arte frumoase, la Bucureşti şi Iaşi.

În pictura sa de o rigoare academistă, simbolurile evocărilor istorice aduc o anume prospeţime, în sensul situării artistului în actualitate. Noutatea pânzelor sale ţine astfel mai mult de răspunsurile tematice la preocupări sociale şi politice din perioada fondării statului naţional român. Nu lipsesc însă şi unele încercări de luminare a paletei, de surprindere a instantaneului, ce ne vorbeşte despre ecoul, fie şi palid, al experienţelor unor artişti francezi care pictau în aer liber, la Barbizon, în împrejurimile Parisului, unde în deceniile şapte şi opt ale secolului XIX, se pun bazele impresionismului. Începe să picteze încă de pe atunci o serie de compoziţii istorice, unul din genurile sale preferate în care va excela.


5 mai 2014

Muzeul de Artă Theodor Aman

In Saptamana Altfel copiii de la Crertes Land after school au vizitat muzeul de arta ,,Theodor Aman”. Impreuna am facut o calatorie in timp, in curtile boieresti si bulevardele verzi ale secolului al XIX-lea.

În secolul al XIX-lea, pe fosta stradă a Clemenţei, actuală C.A. Rosetti, îşi aveau reşedinţele familiile protipendadei bucureştene ca: Cesianu, Barozzi, Costescu-Comăneanu, Butculescu, Bărcănescu, Păucescu, Argetoianu, Catargi sau Cantacuzino. Clădirile erau mari, unele cu două etaje, toate înconjurate de curţi şi grădini întinse. La numărul 8 se afla casa lui Theodor Aman, despre care Em. Hagi Mosco scria: „unică în felul ei în oraş, are o înfăţişare artistică de mică proporţie, dar cît se poate de reuşită, prin ornamentaţia exterioară şi statuile care o împodobesc”.

Construită în stil neoclasic între 1868-1869 pe locul fostelor grajduri şi dependinţe ale casei de zestre a soţiei Ana, născută Politimos, a fost realizată de arhitectul Franz Scheller, după indicaţiile lui Aman, fiind structurată pe parter, etaj şi pod. Faţada dinspre stradă este decorată cu basoreliefuri, nişe cu statui realizate de Karl Storck şi medalioane cu efigiile lui da Vinci şi Michelangelo. Ulterior, muzeul a păstrat, în mare parte, amenajarea iniţială a casei, spaţiul cel mai important fiind atelierul, singura cameră înaltă de 6.70 metri, care era o expoziţie permanentă pentru lucrările lui Aman. La etaj, în dreapta atelierului de primire era, de fapt, adevărata „odaie de lucru”, ale cărei duşumelele fuseseră vopsite în alb.

Theodor Aman îşi dorise prin testament ca reşedinţa lui să devină muzeu; aşa că după moartea marelui pictor, Ana Aman dona statului colecţia şi casa, tocmai în ideea ca aceasta să devină instituţie muzeală, fapt ce se va întâmpla în 1908. Colecţia muzeului cuprinde 196 de picturi, 400 de desene şi gravuri, precum şi 50 de plăci de gravură. Astfel, muzeul este singura casă-document de epocă rămasă în Bucureşti. Aflat într-un vast proces de restaurare, muzeul va fi deschis publicului spre vizitare începând cu luna mai a acestui an.


1 mai 2014

Istoria zilei de 1 Mai

Data de 1 Mai pentru toţi părinţii, bunicii şi copiii este zi liberă, moment potrivit pentru joacă şi călătorii. Copiii din cadrul programului de after school de la central educational Creartes Land se întreaba care este istoria acestei zile.

,,Data de 1 mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, și după 1 mai 1886”, sugerându-se organizațiilor muncitorești respectarea acesteia.[1]

La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de demonstranţi, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.


Dar, ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piața Heymarket din Chicago. Numărul greviștilor se ridicase la peste 65.000. În timpul unei demonstrații, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaților de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Poliția a intervenit, 4 protestatari au fost împușcați și mulți alții au fost răniți.

În urma acestor evenimente, 8 lideri anarhiști, care aparțineau unei mișcări muncitorești promotoare a tacticilor militante, violente, au fost judecați. Muncitorii din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat fonduri pentru plata apărării. În urma procesului, 7 dintre aceștia au fost condamnați la moarte (doi având ulterior pedeapsa comutată la închisoare pe viață) și unul la 15 ani închisoare. Șapte ani mai târziu, o nouă investigație i-a găsit nevinovați pe cei 8”.

Echipa Creartes After School va ureaza o vacanta de 1 Mai cat mai placuta si relaxanta.