"Fiecare familie este unică şi nu există soluţia magică, universal valabilă pentru toţi. Cheia este să descoperi ceea ce ţi se potriveşte ţie şi familiei tale" spune specialistul nostru din after school Creartes Land.
In acest fel conexiunea cu copilul este mult mai stransa si puteti sa descoperiti lucruri noi.
Toate cercetarile in domeniul parentingului si al educatiei arata ca nu putem influenta pozitiv un copil pana ce nu am creat o conexiune cu el. Astfel ca, de multe ori este necesar sa ignoram comportamentul problematic si intai sa ne ocupam de consolidarea relatiei.
Aceasta legatura ii da copilului un sentiment de siguranta si il ajuta sa se deschida. Singurele reactii pe care pedeapsa, cicaleala, predicile, invinuirea si umilirea le declanseaza la copil sunt fie blocare, fie ignorare, fie agresivitate.
O nevoie de baza a copilului este una de nivel emotional – atasamentul. Numeroase studii indica importanta atasamentului care se construieste din primele zile de viata. Aceasta nevoie se pastreaza insa pe masura ce copilul creste. Atasamentul este baza pe care putem construi mai departe.
Increderea copilului in sine, relatia buna cu parintii si cu ceilalti, reusitele scolare si profesionale se bazeaza pe temelia pe care am format-o din timp. Nevoia de siguranta poate fi asigurata atunci cand avem:
• reguli si limite clare ale comportamentului, definitii clare pentru ce inseamna comportament adecvat si neadecvat si nu o libertate totala care de fapt il sperie pe copil;
• cand avem o rutina de familie, activitati predictibile sau care ii sunt explicate copilului dinainte (unde mergem, ce vom face acolo, cu cine ne vom intalni, ce reguli de comportament se aplica in aceasta situatie)
• sprijinul in situatii concrete de rezolvare a problemelor contribuie, de asemenea, la satisfacerea nevoii de siguranta
• si nu in ultimul rand, monitorizarea comportamentelor copilului, cu scopul de a-l sprijini din timp si nu de a-l evalua si critica.
Poti sa te asiguri ca esti prezent in relatia cu copilul dezvoltandu-ti cateva competente:
- A-ti asculta copilul si a fi atent
- A-ti accepta copilul si a te accepta pe tine
- A constientiza emotiile proprii si ale copilului
- A-ti regla emotiile
- A simti intelegere fata de copil si fata de tine insuti
- A intelege nevoile copilului
Însă nu uita că cel mai preţios cadou pe care îl poţi da copilului tău este prezenţa ta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu