Pagini

8 noiembrie 2013

Vorbitul în public pentru copii

Vorbitul în public este o deprindere absolut necesara pentru dezvoltarea personala, care poate fi invatata si dezvoltata cu ajutorul practicii, aspect pe care il imbunatatim periodic la after school.

Capacitatea de a comunica intr-un mod eficient este una din cele mai importante abilitati ale unei persoane.

Ce se intampla in fiecare din noi atunci cand ne trezim in fata unui public pregatit sa ne bombardeze cu critici si ironii la adresa modului nostru de prezentare si expunere in fata sa?

Ce se intampla cu noi atunci cand ne blocam in fata materialului pe care dorim sa-l prezentam auditoriului?

Doriti sa aveti copii dezinvolti si increzatori? Cum pot acestia sa treaca peste teama de a vorbi in public? 

Iata cateva idei de la specialistul after school despre cum iti poti susţine copilul si cum il poti indruma pentru a-si gestiona corect sentimentele de teama.


• Fi alaturi de el, asigura-l ca nu e singur
Acesta trebuie sa stie ca frica de a vorbi în public este una comuna si ca o poate invinge. 

• Propune-i sa aleaga un subiect de interes pentru el
Copilul se va simti mai increzator daca ii place tema prezentarii. 

• Explica-i ca este important sa isi scrie un discurs
O schita il poate ajuta pe copil sa isi puna ordine in idei si sa decida ce anume sa includa în fiecare dintre cele trei parti ale discursului: introducere, cuprins si incheiere. 

• Noteaza principalele idei pe hartie
Copilul poate avea o fisa ajutatoare, astfel incat sa poate sa parcurga subiectul discursul intr-un mod mai natural si relaxat. Memorarea sau citirea integrala a discursului nu este recomandata, se poate bloca mai repede. 

• Ofera-i cateva modalitati de relaxare
Atunci când copilul simte ca este bine pregatit, este usor sa mentii anxietatea la distanta. O tehnica foarte folosita înainte de a se adresa publicului este sa zambeasca si sa numere pana la trei, ca modalitate de relaxare.

• Repeta cu el
Dupa ce termina de notat, asculta-i prezentarea. Este posibil sa vrea sa repete discursul singur, inainte de a ti-l prezenta tie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu