Pagini

2 octombrie 2013

Educatia muzicala a copiilor la after school

Fiecare copil trebuie sa fie expus anumitor sunete sau elemente sonore, in functie de varsta si contextul in care traieste.

Exista multe genuri de muzica, care se deosebesc prin bogatia si complexitatea lor sonora. Exista muzica etnica a diverselor popoare, ce ne face sa simtim trasaturile specifice ale zonei respective, exista muzica de jazz, unde improvizatia libera pur si simplu sparge tiparele mintii, exista muzica moderna cu versuri usor de fredonat si exista muzica clasica unde imaginatia ne poate duce intr-un taram magic.

Scopul educatiei muzicale si artistice din cadrul Creartes Land – After School, consta în dezvoltarea sensibilitatii estetice a copiilor, a capacitatilor de receptare si exprimare muzicala, sau plastica. Ȋn educaţia copiilor, muzica este componenta care ajuta la dezvoltarea structural, atât a nivelului mental, cât şi a celui emotional, ȋntr-un mod armonios. Muzica ajuta copilul sa ȋsi formeze si sa ȋşi dezvolte gândirea abstracta, sa se relaxeze prin arta, sa fie atent la crearea ei şi, de ce nu, sa fie un creator de arta prin interpretarile lui muzicale. 

Daca un copil ar putea fi expus, treptat si cu grija, la toata aceasta multitudine sonora,  ar avea parte de o foarte buna dezvoltare globala. Fiecare etapa de dezvoltare este importanta in sine si are caracteristicile ei proprii. Ei invata sa se asculte, invata sa-i asculte pe ceilalti, ajung incet-incet sa se acordeze cu ceilalti, sa exploreze liber teritoriul sonor.

Copiii ar trebui sa ia contact cu sonorul, sub forma de joaca, inca de la cele mai fragede varste. La after school Creartes Land exista mini instrumente muzicale, cele mai multe fiind instrumente ritmice, care ajuta enorm copilul sa-si simta propriul ritm interior. 

Instrumentul are o forma, o textura, o culoare, un gust si, in plus, are propria sa voce. Toate simturile copilului intra in actiune daca i se da voie sa exploreze liber si total calitatile instrumentului. Imaginatia copilului este stimulata, iar sursa sonora il poate, realmente, purta catre lumi extraordinare si dezvoltatoare. Spiritul ii este antrenat, curiozitatea – stimulata, increderea in sine – consolidata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu